ИНГЛИЗ ВА ЎЗБЕК МАҚОЛЛАРИНИНГ МИЛЛИЙ ДУНЁ ТАСВИРИНИ АКС ЭТИШДАГИ АҲАМИЯТИ BA ЛЕКСИК МАЪНОНИНГ РИВОЖЛАНИШИ (КЕНГАЙИШИ) - Ҳакимова, Мастура (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ушбу мақолада инглиз ва ўзбек маталларида лекцик маъно ривожланиши ўрганилади ва ҳар икки тилнинг миллий дунёқарашларини қандай акс эттириши таҳлил қилинади. Лекцик маъноларни ривожлантириш жараёни, бевосита маънолардан фигуратив маъноларга ўтиш, метафора, метонимия каби нутқий воситалар орқали амалга ошади. Мақола инглиз ва ўзбек тилларидаги маталлар орқали, маданий қадриятлар ва дунёқарашлар қандай ифодаланишини кўрсатади. Шунингдек, лекцик маъно кенгайиши, идиоматик ифодалар ва тарихий ривожланишнинг тилга қандай таъсир қилиши таҳлил қилинади. Бу тадқиқот, тил ва маданият ўртасидаги боғлиқликни, шунингдек, маталлар орқали миллий қарашларнинг қандай шаклланишини тушунишга ёрдам беради.