SHАRQ RENNESАNSI KELIB CHIQISHINING IJTIMOIY-FАLSАFIY OMILLАRI - Parpiyev, Muhammadjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Sharqda ilk uygʻonish davrining boshlanishi va unga taʼsir qiluvchi ijtimoiy-falsafiy omillar oʻrganilgan. Xususan, mintaqadagi uygʻonish jarayoni turli sabablarga asoslangan boʻlib, ularni tarixiy, madaniy, iqtisodiy va siyosiy omillar bilan bogʻliqligi, bu jarayonning muvaffaqiyatli rivojlanishi uchun koʻplab tashqi va ichki sharoitlar taʼsiri, siyosiy barqarorlik, islom sivilizatsiyasining taʼsiri, Markaziy Osiyo Ipak yoʻlida joylashganligi tufayli savdo va madaniy almashinuv markazi boʻlganligi, madaniy va milliy anʼanalarning saqlanib qolgani va ularning ilm-fan rivojiga taʼsiri kabi masalalar chuqur tahlil qilingan.