MILLIY OʻZLIKKA SADOQAT – UMRBOQIY QADRIYAT - Shokirov, Mubin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada hozirgi davrda mamlakatimizda eng muhim xususiyatlaridan biri boʻlgan chuqur ijtimoiy-iqtisodiy islohotlar jarayonida milliy oʻzlikni anglash, islohotlarga hamohangligini taʼminlash va uning mafkuraviy oʻzgarishlarga taʼsiri, tarixiy tafakkurning yangilanish zarurati ijtimoiy-falsafiy tahlil qilingan. Tarixiy tafakkur madaniyatini va uning milliy oʻzlikni anglashdagi ahamiyati yuzasidan ayrim oʻziga xos jihatlar oʻrganilib, tegishli xulosalar chiqarilgan. Odil va xolis tarixni yaratish masalalari, milliy qadriyatlarimizga sodiqlik ruhini qaror toptirishning ijtimoiy-falsafiy asoslari tadqiq etilib, bu boradagi kelgusi vazifalar haqida mulohaza yuritilgan. Jahonda kechayotgan mafkuraviy kurash maydonlarida oʻzbek xalqining milliy oʻzligini anglash ishiga oʻzining munosib hissasini qoʻshadigan yangi avlodini tarbiyalab voyaga yetkazishga xizmat qilishi asoslangan.