VATANPARVARLIK TUSHUNCHASI SHAKLLARINING IJTIMOIY-FALSAFIY TALQINI - Oripov, Axmadjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada vatanparvarlik genezisi, turlari va ularning ijtimoiy-falsafiy mohiyatini oʻrganishga bagʻishlangan. Tadqiqot vatanparvarlik tushunchasining tarixiy rivojlanishini koʻrib chiqadi, u siyosatga sodiqlik bilan bogʻliq boʻlgan qadimgi davrdan boshlab, vatanparvarlik koʻp qirrali xarakterga ega boʻlgan zamonaviylikkacha. Vatanparvarlikning asosiy turlari, shu jumladan anʼanaviy, fuqarolik va tanqidiy, ularning milliy oʻziga xoslik va ijtimoiy birdamlikni shakllantirishdagi roli tahlil qilinadi. Vatanparvarlikning falsafiy mohiyatiga shaxs, jamiyat va davlat oʻrtasidagi oʻzaro taʼsirni aks ettiruvchi hodisa sifatida eʼtibor qaratilmoqda. Globallashuv, xalqaro keskinlikning kuchayishi va madaniy oʻziga xoslikni saqlab qolish zarurati sharoitida mavzuning dolzarbligi alohida taʼkidlanadi.