IJTIMOIY QADRIYATLARNING DEFORMATSIYASI VA KORRUPSIYANING TARQALISHI - Ochilov, Azimjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada, koʻpgina tadqiqotchilar korrupsiyani jamiyatning maʼnaviy va axloqiy holati bilan bevosita bogʻlashadi. Masalan, O.V.Damaskin shunday deb yozadi: “Korrupsiyaning keng tarqalishi, asosan, jamiyatning axloqiy tanazzuliga yordam beradi, bu esa ijtimoiy-siyosiy va jamoat sohalarida asosiy his-tuygʻular va instinktlarning namoyon boʻlishi bilan birga keladi. Fuqarolar bilan inson qadriyatlari oʻlchovi borasida toʻlaqonli ish boʻlmagan taqdirda, hamma narsa, qanday yo‘l bilan erishilganidan qatʼiy nazar, boylikka aylanadi va hayotning asosiy prinsipi har qanday usul bilan toʻplangan boylikdan iborat boʻlib qoladi. Axloqiy soha asosiy hisoblanib, muallif shunday xulosaga keladi: “ushbu sohada tub oʻzgarishlar roʻy bermaguncha, korrupsiyaga qarshi kurash natijasiz boʻlib, korrupsiya asos boʻlgan va koʻpchilik tomonidan unga nisbatan bagʻrikeng munosabat rivojlanadigan axloqsiz poydevor oʻzgarishsiz qoladi”