MARK TVEN VA MUQIMIY ASARLARINI QIYOSIY OʻRGANISH: ADABIY UMUMIYLIK VA USLUBIY OʻZIGA XOSLIGI - Saparniyazov, Omirbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Jahon adabiyoti kontekstida XIX asrning ikkinchi yarimi va XX asrning boshlari tanqidiy realizmning gullab yashnagan davri sifatida bilingan. Bu davr tarixiy va ijtimoiy muhit, kapitalizmdan imperializmga oʻtish, mustamlakachilik siyosatining kuchayishi va birinchi Jahon urushiga olib keladigan global toʻqnashuvlar bilan tavsiflanadi, tanqidiy realizm vakillari turli xil siyosiy va madaniy muhitlar tomonidan shakllangan turli xil adabiy janrlarda ijtimoiy tengsizlik, zulm va dahshatlarni tasvirlashga qaratilgan. Ularning asarlarini qiyosiy oʻrganish, ijtimoiy-siyosiy va falsafiy qarashlarini oʻrganish zamonaviy qiyosiy adabiyotshunoslikning dolzarb masalalaridan biridir.