SUNʼIY INTELLEKT VA INTELLEKTUAL MULK HUQUQI OʻRTASIDAGI MUNOSABATLAR VA HUQUQIY MUAMMOLAR - Xabibullayev, Azizillo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Hozirgi kunda sunʼiy intellekt texnologiyalari texnika sohasida keng koʻlamda qoʻllanilmoqda. Ushbu innovatsion texnologiyalar inson aralashuvisiz hayratlanarli kashfiyotlar yaratishga qodir boʻlib, bu holat intellektual mulk huquqlari sohasida murakkab masalalarni keltirib chiqarmoqda. Chunki bu nafaqat patent huquqi, balki mualliflik huquqlarining anʼanaviy tushunchalarini qayta koʻrib chiqishni taqozo etmoqda. Quyida sunʼiy intellektning rivojlanishi va undan foydalanish natijasida intellektual mulk huquqiga koʻrsatayotgan taʼsiri, tutgan oʻrni hamda huquqiy ahamiyati xususida fikr yuritiladi. Shuningdek, mazkur sohada vujudga kelishi ehtimol tutilgan muammolarga, xususan sunʼiy intellektning javobgarlik masalalariga doir yechimlar taqdim etiladi.