YASHIL OBLIGATSIYALAR: OʻZBEKISTONDA QISHLOQ XOʻJALIGIDA BARQAROR KELAJAK UCHUN RESURSLARNI SAQLASHNI MOLIYALASHTIRISH - Ayodeji, Gabriel (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ekologik toza qishloq xo'jaligi amaliyotiga jahon miqyosida talabning oshishi, kam ta'sirli qishloq xo'jaligi amaliyotini va resurslarni saqlashni qo'llab-quvvatlash uchun moliyaviy mexanizm sifatida yashil obligatsiyalarga bo'lgan talabni kuchaytirdi. Ushbu tadqiqot yashil obligatsiyalarning ushbu moliyaviy vositalar ekologik toza fermerlik yondashuvlariga qanday hissa qo'shishini baholash orqali barqaror qishloq xo'jaligini qo'llab-quvvatlashdagi rolini o'rganadi. Suv tejovchi sug'orish, organik fermerlik amaliyoti va biologik xilma-xillikni saqlash kabi kam ta'sirli qishloq xo'jaligi amaliyotini moliyalashtirish qobiliyatiga e'tibor qaratib, yashil obligatsiyalar bozori chuqur tahlil qilinadi. Bundan tashqari, tadqiqot investorlar, hukumatlar va fermerlar kabi asosiy manfaatdor tomonlar uchun yashil obligatsiyalar yaratadigan qiyinchiliklar va imkoniyatlarni ko'rib chiqadi. Tahlilimizga ko'ra, yashil obligatsiyalar qishloq xo'jaligi amaliyotini moliyalashtirish uchun mumkin bo'lgan muqobil bo'lsa-da, ularning samaradorligi kuchli normativ-huquqiy bazalar va bozor rag'batlantirishlariga bog'liq bo'ladi. Ushbu choralar shaffoflik, hisobdorlik va investitsiyalar va ekologik maqsadlar o'rtasida uyg'unlikni ta'minlashda muhimdir. Tahlil shuni ko'rsatadiki, yashil obligatsiyalar qishloq xo'jaligi amaliyotini yanada barqaror yo'nalishga yo'naltirish uchun yuqori salohiyatga ega, ammo muvaffaqiyat hozirgi to'siqlarni bartaraf etish va samaradorlikni maksimal darajada oshirish uchun asosiy manfaatdor tomonlar o'rtasida ko'rilgan kollektiv harakatlarga bog'liq bo'ladi.