XIX ASR OʻZBEK SHOIRALARINING IJODIDA GUMANISTIK GʻOYALAR VA IJTIMOIY-FALSAFIY QARASHLAR - Rashidova, Dilfuza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur tadqiqot XIX asr oʻzbek shoiralarining ijodida gumanistik gʻoyalar va ijtimoiy-falsafiy qarashlarning qanday ifodalanganini oʻrganishga bagʻishlangan. Tadqiqotda, Nodira, Uvaysiy, Zulfiya kabi shoiralarning sheʼriyatida jamiyatdagi ayollarning oʻrni, huquqlari, maʼnaviy poklik, adolat va ilm-maʼrifat masalalari qanday yoritilgani koʻrib chiqiladi. Shoiralar ijodida gumanizm tamoyillari, metaforik ifodalar va tasavvufiy qarashlarning keng qoʻllanilishi, ularning sheʼriyatidagi ijtimoiy hamda maʼnaviy mazmunning boyligi tadqiq etiladi.