TILSHUNOSLIKDA SAVOL JUMLASI TURLARINI TASNIFLASH MASALALARI - Ochilova, Habiba (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola tilshunoslikda savol jumlalarini tasniflash masalasiga bagʻishlangan boʻlib, savol jumlalarining turli turlari va ularning tasnifi chuqur oʻrganiladi. Maqolada savol jumlalarining lingvistik jihatlari, ularning mazmuni, tuzilishi va funktsional xususiyatlari tahlil qilinadi. Savol jumlasini tasniflash turli yondashuvlar, shu jumladan toʻgʻridan-toʻgʻri va bilvosita savollar, ochiq va yopiq savollar, baholovchi, modal, muqobil savollar va boshqa koʻplab mezonlar kabi mazmunga asoslangan tasniflar asosida amalga oshiriladi. Maqolada, shuningdek, savol berish maqsadi, javoblarda aks ettirilgan ilmiy bilimlar va savol beruvchining mavzu bilan tanishligi kabi savol jumlalarining murakkab tasnifi koʻrib chiqiladi. Gʻarb, rus va oʻzbek tilshunoslari tomonidan ilmiy asoslangan tadqiqot ham muhokama qilinmoqda.