INGLIZ VA OʻZBEK TILLARIDA IDROKNI AKS ETTIRUVCHI METAFORIK IFODALARNI QIYOSIY TAHLIL QILISH - Karabaeva, Barno (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Tildagi idrok metaforalari nafaqat madaniy xususiyatlarni aks ettiradi, balki soʻzlashuvchilarning oʻz tajribalarini qanday tushunishlari va sharhlashlari haqida ham maʼlumot beradi. Ushbu maqolada ingliz va oʻzbek tillarida idrokni aks ettiruvchi metaforik ifodalar qiyosiy tahlil qilinadi. Turli lingvistik korpuslar va mavjud tadqiqotlardan olingan haqiqiy misollarga tayangan holda, ushbu ishda ayniqsa vizual, eshitish va hissiy idrokka oid metaforalarning konseptual maʼnoni shakllantirishdagi roli koʻrib chiqiladi. Kognitiv lingvistika va madaniyatlararo kommunikatsiya nazariyalariga asoslanib, maqolada metaforalardan foydalanishda namoyon boʻladigan oʻxshashlik va tafovutlar aniqlanadi hamda ularning madaniy va lingvistik omillari oʻrganiladi.