OT OBRAZI TUSHUNCHASI (ZAMONAVIY OʻZBEK VA JAHON ADABIYOTI MISOLIDA) - Mansurova, Shohista (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqola zamonaviy oʻzbek va jahon adabiyotida ot obrazining badiiy talqinini oʻrganishga bagʻishlangan. Tadqiqotda otning folklordagi ildizlari, epik va lirik asarlardagi tasviri, shuningdek, zamonaviy badiiy asarlarda qanday talqin qilinishi tahlil qilinadi. Ot obrazining sadoqat, jasorat, ozodlik va kuch ramzi sifatida tasvirlanishi, uning mifologik, tarixiy hamda realistik yoʻnalishlari oʻzbek adabiyoti bilan jahon adabiyotidagi oʻxshashliklar va farqlar orqali solishtiriladi. Maqolada oʻzbek va jahon adabiyotidagi ot obrazining semantik yuklamalari, uning badiiy-estetik funksiyalari va maʼnaviy-maʼrifiy ahamiyati yoritiladi. Tadqiqotda adabiy, qiyosiy, semiotik va lingvistik tahlil metodlari qoʻllanilib, ot obrazining turli madaniy kontekstlarda qanday shakllangani hamda oʻzgarishi muhokama qilinadi.