IJTIMOIY TENGLIK TUSHUNCHASI (INGLIZ UTOPIYALARI VA O‘ZBEK DOSTONLARI MISOLIDA) - Davranov, Akmal (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur tadqiqot Oʻzbek xalq dostonlari va ingliz utopiyalarida ijtimoiy tenglik tushunchasining lingvistik va badiiy aks ettirilishini oʻrganishga qaratilgan. Tadqiqotda, ijtimoiy tenglik gʻoyasi qanday badiiy va lingvistik vositalar orqali ifodalanganligi, obrazlar tizimi, leksik birliklar va badiiy tasvir vositalari tahlil qilinadi. Oʻzbek xalq dostonlarida ijtimoiy tenglik adolat, jamoaviylik va xalqqa xizmat qilish kabi gʻoyalar orqali aks etgan boʻlsa, ingliz utopiyalarida esa ideal jamiyatni yaratish va ijtimoiy tizimlarni mukammallashtirishga qaratilgan yondashuv ustunlik qilgan. Tadqiqotda bu ikki adabiy yoʻnalishning umumiy va farqli jihatlari, shuningdek, har bir madaniyatda ijtimoiy tenglik gʻoyasining talqini koʻrib chiqiladi.