OʻZBEK TILIDA KOʻP MAʼNOLILIK, SINONIMIYA, OMONIMIYA VA ULARNING ELEKTRON TEZAURUSDA AKS ETISHI - Najmiddinov, Muhammadjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada oʻzbek tilidagi koʻp maʼnolilik (polisemiya), sinonimiya va omonimiya hodisalari tahlil qilinib, ularning elektron tezаurusda aks ettirilish tamoyillari oʻrganiladi. Tadqiqot davomida WordNet tizimi modeli misolida leksik-semantik munosabatlarning tizimlashtirilishi va ularning tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) sohasidagi oʻrni aniqlanadi. Polisemantik birliklarning turli kontekstlardagi qoʻllanilishi, sinonimik qatorlarning tasnifi hamda omonimik birliklarning elektron tizimga moslashtirilishi koʻrib chiqiladi. Tadqiqot natijalari oʻzbek tilining elektron tezаurusini yaratish boʻyicha nazariy va amaliy asoslarni shakllantirishga xizmat qiladi.