OʻZBEKISTONDA ONLAYN GENDER ZOʻRAVONLIGI: QONUNCHILIKDAGI BOʻSHLIQLAR VA ULARNI BARTARAF ETISH YOʻLLARI - Aliyeva, Kamola (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekistonda onlayn gender zoʻravonligiga qarshi huquqiy va institutsional choralar yetishmovchiligi tahlil qilinib, qonunchilik va siyosiy islohotlarni tezlashtirish zarurligi taʼkidlanadi. Kibertaʼqib, onlayn tazyiq, doksing, va rasmiy asosda zoʻravonlikning ortib borayotganiga qaramay, Oʻzbekiston qonunchiligida ushbu huquqbuzarliklar uchun aniq taʼrif va ijro mexanizmlari mavjud emas. Maqolada jabrlanuvchilarning adolatga erishishda duch keladigan qiyinchiliklari, milliy qonunchilikning xalqaro standartlar bilan solishtirilishi va himoyani kuchaytirish uchun aniq choralar taklif etiladi. Tavsiyalar qatoriga huquqiy islohotlar, huquqni muhofaza qilish organlari malakasini oshirish, jabrlanuvchilarni qoʻllab-quvvatlash mexanizmlari va raqamli platformalarni tartibga solish kiradi. Huquqiy va institutsional choralarni mustahkamlash orqali ayollar uchun xavfsiz onlayn muhitni yaratish mumkin boʻladi.