IT MOTIVINING DUNYO VA OʻZBEK ADABIYOTSHUNOSLIGIDA OʻRGANILISHI - Alqarov , Nazarbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ishda it motivining dunyo va oʻzbek adabiyotida qanday oʻrganilgani, uning turli madaniyat va adabiy oqimlardagi ramziy maʼnolari tahlil qilinib, antik davrdan boshlab, mumtoz adabiyot va zamonaviy asarlardagi it obrazi adabiy-estetik, semantik va psixologik jihatdan koʻrib chiqiladi. Dunyo adabiyotida it obrazi sadoqat, donishmandlik va himoya ramzi sifatida namoyon boʻlsa, baʼzan xiyonat va jinoyat timsoli sifatida ham talqin etiladi. Oʻzbek adabiyotida esa bu obraz xalq ogʻzaki ijodi, mumtoz sheʼriyat va zamonaviy nasrda turli yoʻsinda aks etgan. Ushbu motivning poetik va tahliliy oʻziga xosliklari, uning turli davrlardagi shakllanishi va oʻzgarishi ilmiy jihatdan tadqiq qilish bugungi kun dolzarb mavzularidan hisoblanadi.