INGLIZ VA OʻZBEK TILI NAMUNASI SIFATIDA AFORIZMLARNING MADANIY VA FALSAFIY JIHATLARI - Sultonova, Gulchehra (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada ingliz va oʻzbek tillarida uchraydigan aforizmlar madaniy va falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Ingliz va Oʻzbek tilida aforizmlarni madaniy va falsafasi. Aforizmlar – bu milliy tafakkur va falsafiy qarashlarning aniq aksidir. Ular har bir xalqning oʻziga xos dunyoqarashini shakllantirib, madaniy va axloqiy qadriyatlarini mustahkamlaydi. Aforizmlar har bir millatning dunyoqarashi, tarixiy tajribasi va axloqiy qadriyatlarini aks ettiruvchi qisqa, mazmunli iboralar hisoblanadi. Tadqiqotda ikki tilga oid aforizmlar solishtirilib, ularning semantik xususiyatlari, badiiy ifoda usullari va maʼno qatlamlari oʻrganiladi. Shuningdek, aforizmlarning jamiyat hayotidagi oʻrni, ular orqali uzatiladigan falsafiy tushunchalar ham tahlil qilinadi. Ish natijasida aforizmlarning universal va milliy oʻziga xosliklari aniqlanadi. Ingliz va oʻzbek tillaridagi aforizmlar turlicha boʻlsa-da, ularning mazmuni insoniyat uchun umumiy haqiqatlarga asoslanadi.