P.D.JEYMSNING DETEKTIV ASARLARIDA INTERTEKSTUALLIK - Murotaliyeva, Maftuna (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Intertekstuallik P.D. asarlarida muhim rol oʻynaydi. Jeyms, ayniqsa uning detektiv romanlarida, boshqa adabiy matnlarga havolalar kiritgan. Jinoyat janrining ustasi sifatida Jeyms shunchaki sir va intriga hikoyalarini yaratmaydi; u mumtoz adabiyot, diniy matnlar va taniqli dramaturglarning elementlarini oʻzida mujassam etgan boʻlib, oʻquvchilarni chuqurroq maʼno va aloqalarni oʻrganishga taklif qiladi. Shekspir, Bibliya va boshqa adabiy arboblarning asarlariga tayanib, Jeyms oʻzining qahramonlari, mavzulari va syujetlarini yaxshilaydigan ishoralarga boy qilib yaratadi. Ushbu havolalar nafaqat oʻqish tajribasini boyitibgina qolmay, balki uning asarlarini kengroq madaniy va adabiy anʼanalar doirasida tushuntiradi.