INGLIZ TILIDA SOMATIK FRAZEOLOGIK BIRLIKLARNING KOMPONENT TAHLILI - Batirxanova, Madina (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
. Ushbu tadqiqotda ingliz badiiy adabiyotidagi somatik frazeologik birliklarning kompleks komponentli tahlili oʻtkaziladi, tanaga oid iboralar va ularning kontekstual maʼnolari oʻrtasidagi murakkab munosabat oʻrganiladi. Turli adabiy matnlarni oʻrganib, tadqiqot ushbu frazeologik birliklar madaniy munosabat, hissiy holat va xarakter rivojlanishini qanday aks ettirishini aniqlaydi. Sifat va miqdoriy usullardan foydalangan holda tahlil somatik iboralarni qoʻllash naqshlarini ochib beradi, ularning hikoya chuqurligi va oʻquvchilarning faolligini oshirishdagi rolini taʼkidlaydi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, somatik frazeologik birliklar nafaqat lingvistik vosita, balki badiiy adabiyotning tematik va emotsional manzarasini boyituvchi muhim komponentlar vazifasini ham bajaradi. Ushbu asar adabiyotdagi frazeologiyani tushunishga yordam beradi va hikoya nutqini shakllantirishda tana obrazlarining ahamiyatini yoritadi. Ushbu tadqiqot natijalari adabiy tahlildan tashqarida boʻlib, tanaga tegishli iboralarni bilish oʻquvchilarning matnlarga hissiy aloqalarini kuchaytirishi va ularning sharhlash tajribasini chuqurlashtirishi mumkinligini koʻrsatadi.