“KRIPTO-AKTIVLAR VA VALYUTA QIMMATLIKLARINI QONUNGA XILOF RAVISHDA OLISH, OʻTKAZISH VA AYIRBOSHLASH: IQTISODIY, HUQUQIY XAVF-XATARLAR VA ULARNING OLDINI OLISHDA SUNʼIY INTELLEKTNING OʻRNI” - Аxmatov, Olimjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola valyuta qimmatliklarini, jumladan kripto-aktivlarni qonunga xilof ravishda olish, oʻtkazish yoki ayirboshlash masalalariga bagʻishlangan. Maqolada, noqonuniy valyuta operatsiyalarining iqtisodiy, huquqiy va xavfsizlikka taʼsiri tahlil qilinadi. Unda bunday harakatlar moliyaviy tizimlarni qanday zaiflashtirishi, pul yuvishga yordam berishi va qonunchilik doirasidan chetga chiqishi koʻrib chiqiladi. Tadqiqotda huquqni muhofaza qiluvchi organlarning ushbu noqonuniy amaliyotlarga qarshi kurashdagi qiyinchiliklari taʼkidlanadi hamda bozor beqarorligi va jamoatchilik ishonchining yoʻqolishi kabi iqtisodiy oqibatlar muhokama qilinadi. Raqamli moliyaviy muhitdagi ushbu yangi tahdidlarni bartaraf etish uchun mustahkam qonunchilik mexanizmlariga ehtiyoj huquqiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Shuningdek, kriptovalyutalar sohasidagi qonuniy regulyatsiyalar, ularning noqonuniy aylanishi va bunday faoliyatga qarshi kurashish uchun dunyo miqyosida qabul qilingan qonunlar va choralar muhokama qilinadi. Maqola valyuta bozorlarining noqonuniy faoliyatga nisbatan reaksiyalari va bu muammoni hal qilish boʻyicha takliflarni taqdim etadi.