INGLIZ VA OʻZBEK TILLARIDA SHOULDER/YELKA, ELBOW/TIRSAK HAMDA WRIST/BILAK SOMATIK KOMPONENTLI MAQOLLARNING KONSEPTUAL TAHLILI - Boboqulova, Nilufar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Har bir xalq maqollari – uning koʻp asrlik donishmandligi va hayotiy tajribasining siqiq ifodasidir. Maqollar qisqa va obrazli iboralar orqali xalqning dunyoqarashi, qadriyatlari va ijtimoiy norma-talablarini aks ettiradi. Xususan, tana aʼzolariga oid somatik iboralar maqollarda koʻp qoʻllaniladi – bular yelka (shoulder), tirsak (elbow), bilak (wrist/forearm) kabi soʻzlarni oʻz ichiga olgan metaforik ifodalardir. Somatik metaforalar insonning jismoniy tajribasini abstrakt tushunchalarni ifodalashda qoʻllashga asoslanadi; yaʼni, inson tanasi oddiy va tushunarli manba sifatida foydalanilib, murakkab maʼnaviy yoki ijtimoiy mazmunni yetkazadi. Maqollardagi bunday jismoniy obrazlar orqali xalq mentaliteti va madaniyati oʻz ifodasini topadi.