XORAZM VOHASIDA IJTIMOIY-IQTISODIY VA ETNIK-MADANIY MUNOSABATLAR RIVOJLANISHIGA DOIR BAʼZI ChIZGʻILAR (XIII-XV ASRLAR) - Matyakubov, Gʻayrat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
XIII-XV asrlarda Xorazm vohasida ijtimoiy-iqtisodiy va etnik madaniy munosabatlarning yuksalish davri boʻlib, mazkur jarayonlar arab yozma manbalar va Xorazm arxeologiya-etnografiya ekspeditsiyasi xamda mahalliy ilmiy markazlari arxeologik guruhlar xodimlari nashrlarida xamda mustaqillik yillari tadqiqotchilari asarlarida qayd qilingan tarixiy maʼlumotlar asosida tahlil qilindi, yaʼni mil.avv.VI asr soʻnggi choragida Amudaryo oʻng va soʻl sohili hududlarida Amudaryo va uning irmoqlari (soʻl sohil) chiqarilgan sugʻorilish inshootlari sohili hududi boʻylab qishloq va shaharlarda istiqomat qilgan aholining qishloq va shaharlarda kechgan tarixiy jarayonlarga bogʻliq holatlari ilk, rivojlangan oʻrta asr xamda uning yuksalish davrida asos boʻlganligi tahlil qilindi. Maqolada Amudaryo oʻng va soʻl sohili hududlarida rivojlangan jamiyatining yuksalish davrida ijtimoiy-iqtisodiy va etnomadaniy munosabatlar tarixi tahlil qilingan.