JAN POL SARTRNING EKZISTENSIAL FALSAFASIDA ERKINLIK VA YOLGʼIZLIK MASALALARINI YORITISHNING OʼZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Jumayeva, Shahlo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ekzistensial antropologiyaning oʻziga xos xususiyatlari haqida soʻz yuritilar ekan, Jan Pol Sartrning ekzistentsial falsafasida inson erkinligi va yolgʻizlik masalalari muhim ahamiyatga ega. Uning fikricha, inson oʻz mavjudligini oʻzi belgilaydi va hech qanday oldindan tayyorlangan mohiyatga ega emas. Sartrning falsafasida erkinlik markaziy oʻrin tutadi—inson oʻz tanlovlari va harakatlari orqali oʻz hayotini shakllantiradi. Shu bilan birga, bu erkinlik insonni yolgʻizlikka ham olib keladi, chunki har bir shaxs oʻz qarorlarini mustaqil ravishda qabul qilishi kerak.Ushbu maqola J.P.Sartning bu boradagi fikrlari tahlil qilinadi.