MASHINA TARJIMASINI GERMENEVTIK NUQTAI NAZAR ORQALI TAHRIRLASH - Abdugʻanieva, Jamila (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada statik va neyron mashina tarjimalari (SMT/NMT) tahririni boyitish uchun germenevtikaning asosiy tamoyillari kontekstual oʻqish, germenevtik doira va tarjimon subyektivligi qanday qoʻllanishi oʻrganiladi. Aralash metodologiya matnning germenevtik tahlili, «ovoz chiqarib fikrlash» protokollari va xatolarni belgilashni birlashtirdi. NMT sirt xatolarini kamaytirsa-da, ikkala tizim ham maʼno, pragmatik ohang va madaniy ishoralarni tiklash uchun insoniy aralashuvni talab qiladi. Tajribali post-muharrirlar germenevtik fikrlashni ongli ravishda ishga soldi. Tavsiyalar: tahrirchi tayyorlashda tarjima germenevtikasini kiritish va sifat koʻrsatkichlarini maʼno aniqligi tomon kengaytirish.