“TOM SOYER” ASARINING RUSCHA TARJIMALARIDA AMERIKA DIALEKTIZMLARI VA XALQ OG‘ZAKI NUTQINING IFODA ETILISH XUSUSIYATLARI - Nesipboeva, Saodatkhon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada Mark Tvenning “Tom Soyerning sarguzashtlari” romanining rus tilidagi tarjimalarida Amerika dialektizmlari va ogʼzaki nutq shakllarining ifodalanish xususiyatlari koʼrib chiqiladi. Muallif personajlar nutqida uchraydigan mintaqaviy ifodalar asl matnning ijtimoiy va uslubiy rang-barangligini yaratish vositasi sifatida qanday qoʼllanilishini tahlil qiladi. Bunday elementlarni tarjima qilishdagi asosiy qiyinchiliklar hamda tarjimonlar tomonidan qoʼllanilgan strategiyalar — stilistik soddalashtirish, neytrallashtirish yoki rus tilidagi stilistik jihatdan kuchsizlangan leksika ekvivalentlarini qoʼllash — yoritiladi. Qahramonlarning soʻzlashuv nutqini moslashtirishga doir turli tarjimalardan olingan misollar keltiriladi. Asliyatdagi uslubiy xilma-xillikni tildan tilga oʻtkazishda saqlab qolish muhimligi haqida xulosa qilinadi.