MARKAZIY OSIYO XALQLARI ONGI KOGNITIV ASPEKTLARINI SHAKLLANISHINI TIZIMLI TAHLILI - Djurayeva, Nigora (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Markaziy Osiyo xalqlarining ong xususiyatlari (Oʻzbekiston va Qozogʻiston misolida) gnoseologik yondashuv prizmasi orqali koʼrib chiqilgan. Muallif diqqatini bilish jarayonlari, tafakkur strategiyalari hamda madaniy omillar taʼsirida shakllanadigan reallikni qabul qilish uslublariga qaratgan. Tadqiqot anʼanaviy dunyoqarash tizimlari — mifologik, diniy va etnofalsafiy tafakkur doirasida shakllangan kognitiv modellarning oʻziga xosligini aniqlashga qaratilgan. Tahlil falsafiy gnoseologiya, kognitiv antropologiya va etnopsixologiya elementlarini birlashtiruvchi tarmoqlararo metodologiyaga asoslangan. Tarixiy va madaniy omillar jamiyatda idrok, tafakkur va oʻzini identifikatsiyalash kabi noyob kognitiv andozalarning shakllanishiga qanday taʼsir qilgani alohida oʻrganiladi. Tadqiqot natijalari mintaqa xalqlarining mental manzaralarini chuqurroq tushunishga yordam beradi hamda zamonaviy gnoseologik tadqiqotlar doirasini kengaytiradi.