MUNAVVAR QORI MAʼRIFIY-AXLOQIY QARASHLARINING FALSAFIY AHAMIYATI - Sultonova, Shaxnoza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Turkistonda shakllangan jadidchilik harakati, xususan uning yetakchilaridan biri – Munavvar qori Abdurashidxonov faoliyati tahlil qilinadi. Jadidlarning maʼrifatparvarlik gʻoyalari, uch bosqichli taʼlim tizimini shakllantirishdagi hissasi, milliy uygʻonish – Uchinchi Renessans poydevoriga qoʻshgan ulkan hissasi ochib beriladi. Shuningdek, davlatimiz rahbari tomonidan bildirilgan fikrlar asosida jadidchilik harakatiga berilgan siyosiy va tarixiy baholar yoritiladi. Munavvar qorining ilm-maʼrifat va milliy oʻzlikni tiklashdagi oʻrni alohida taʼkidlanadi.