AMERIKA VA OʻZBEK ADABIYOTI MISOLIDA «UYGʻONISH VA MILLIY OʻZLIKNI ANGLASH» TAMOYILLARINING QIYOSIY TAHLILI - Qarshiyeva, Tamara; Nabiyeva, Sharifa; Samadova, Charos; G‘aniyeva, Inobat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada oʼzbek jadidchilik harakati va Amerika transsendentalizmi oqimi uygʼonish va milliy oʼzlikni anglash tamoyillari asosida qiyosiy tahlil qilinadi. Har ikkala harakatning tarixiy asoslari, asosiy gʼoyalari va adabiy namoyandalari koʼrib chiqilib, ularning jamiyatdagi roli va milliy ong shakllanishiga taʼsiri tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari shuni koʼrsatadiki, jadidchilik va transsendentalizm harakatlari oʼz davrida maʼrifiy yuksalish va shaxsiy erkinlikni targʼib qilishda muhim rol oʼynagan. Shuningdek, maqolada ushbu harakatlarning adabiy-madaniy merosga taʼsiri va ularning zamonaviy adabiyotdagi aks-sadosi ham yoritiladi.