ZARDUSHTIYLIK DININING VUJUDGA KELISHI VA UNDA MADANIYAT VA SANʼAT FALSAFASI - Shokirov, Toxirjon; Maxmudov, Shoxrux (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola Avestoning birgina Oʻrta Osiyo tarixida emas balki dunyo madaniyati va tarixida tutgan oʻrni, xamda uning ahamiyatini oʻrganishga qaratilgan. Manbalarda keltirilishicha Avestoda taʼkidlangan gʻoyalardan oʻsha davr istilochilari juda choʻchiganligi xamda tibbiyot va geografiyaga oid maʼlumotlarnigina olib qolib qolganini yoʻq qilganligi haqidagi fikrlar bayon etiladi. Avestoni qayta tiklashga boʻlgan izlanishlar, Zardusht shaxsiga oid fikrlar keltirib oʻtilgan. Maqolada Zardusht yaratgan taʼlimot va falsafaning tub mohiyati nimadan iborat boʻlgan degan savolga javob axtarib koʻrilgan. Avestoda mehnat ulugʻlanishi haqida Zardushtning fikrlari ham maqolada batafsil yoritilgan.