«MAKTAB OʻQUVCHILARI OʻRTASIDA TAJOVUZ VA BEGONALASHNI BARTARAF ETISHDA INSONPARVAR PEDAGOGIKANING OʻRNI» - Davidova , Rufina (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada insonparvarlik pedagogikasi maktab oʻquvchilari oʻrtasidagi begonalashtirish va tajovuzni bartaraf etishning asosiy yondashuvi sifatida koʻrib chiqiladi. Taʼkidlanishicha, bolaga nisbatan hurmat, iliq va ishonchli munosabat sinfdagi tarang muhitni hamkorlik va qabul qilish makoniga almashtirishga qodir. V.A. Suxomlinskiy va Sh.A. Amonashvili pedagogikasi tamoyillari qoʻrquv va zoʻravonliksiz tarbiyalashning haqiqiy vositasi sifatida tahlil qilinadi. Insonparvar pedagogika nafaqat tajovuzkorlik darajasini pasaytiradi, balki har bir oʻquvchiga oʻz ahamiyatini his etishga, odamlarga boʻlgan ishonchni tiklashga va maktab hamjamiyatida oʻz oʻrnini topishga yordam beradi.