XORAZM HUDUDIDAGI TARIXIY QALʼALAR REKONSTRUKSIYASIDA 3D MODELLASHTIRISH TEXNOLOGIYASIDAN FOYDALANISHNING AHAMIYATI - Rahimova, Zeboxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Hozirgi kunda Xorazm hududidagi qadimiy va tarixiy qalʼalarni raqamli tarzda qayta tiklash jarayonida 3D modellashtirish texnologiyasining ahamiyati ortib bormoqda. 3D modellashtirish usuli tarixiy obidalarni aniq va vizual tarzda tiklash, ularning asl koʻrinishini qayta jonlantirish imkonini beradi. Bu texnologiya nafaqat arxeologik izlanishlar va ilmiy tadqiqotlar uchun muhim, balki turizm sohasini rivojlantirishda dolzarb ahamiyat kasb etib bormoqda. Ushbu maqolada Xorazmda olib borilgan ilmiy tadqiqotlar, amaliy ishlar, tajribalar va loyihalar misolida 3D texnologiyalarning tarixiy qalʼalar rekonstruksiyasidagi ahamiyati yuzasidan baʼzi xulosalar beriladi.