DEMOGRAFIK JARAYONLAR, MIGRATSIYA VA URBANIZATSIYANING MADANIYATLARARO DIALOGGA TAʼSIRI - Mansurov, Abdulaziz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada jamiyatda kechayotgan turli jarayonlar, xususan, demografik oʻzgarishlar, aholi migratsiyasi va urbanizatsiyaning madaniyatlarga koʻrsatayotgan taʼsiri asosiy mavzu sifatida oʻrganiladi. Mazkur jarayonlar tufayli madaniyatlarning transformatsiyasi, xalqlarning mentaliteti va milliy oʻzligini anglash (identitet) jarayonlari shakllanishi tahlil qilinadi. Madaniy munosabatlarga turli hududlarda yuz berayotgan demografik jarayonlar, aholining koʻchishi va urbanizatsiya kabi omillarning aks etishi falsafiy tahlil qilinadi. Ushbu tahlil orqali madaniyatlararo munosabatlardagi oʻzgarishlar, yangi madaniy shakllarning paydo boʻlishi va anʼanaviy madaniyatlarning evolyutsiyasi kabi jihatlar koʻrib chiqiladi. Maqolada, shuningdek, global migratsiya oqimlari, shaharlashuvning madaniy landshaftga taʼsiri, anʼanaviy qadriyatlarning zamonaviy sharoitda saqlanib qolinishi yoki oʻzgarishi masalalari ham chuqur tahlil qilinadi. Ushbu tahliliy yondashuv madaniyatlararo munosabatlarning murakkab dinamikasini tushunishga va madaniyatlarning kelajakdagi rivojlanish tendensiyalarini bashorat qilishga yordam beradi.