EMPIRIZM, RATSIONALIZM VA KONSTRUKTIVIZM KABI TURLI EPISTEMOLOGIK NAZARIYALARDA INSON MAVJUDLIGI MASALALARI - Xaydarova, Zebiniso (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada empirizm, ratsionalizm va konstruktivizm kabi turli epistemologik nazariyalarda inson mavjudligi masalalari yoritib berilgan. Oʻlim yaqinligini anglash hozirgi lahzaga va hayotning qadriga boʻlgan hurmatni oshirishi mumkinligi, bu esa odamda minnatdorchilik hissi va vaqtdan unumli foydalanish istagi paydo boʻlishiga olib kelishi mumkinligi oʻrganilgan. Ratsionalistlarning bilimni tajribadan mustaqil ravishda faqat aql orqali olishimiz mumkin deb hisoblashlari asoslab berilgan. Konstruktivizmning turli shakllari mavjudligi, ular ijtimoiy oʻzaro taʼsirning roli, individual bilish va bilimlarning tabiatiga turlicha urgʻu berishi tahlil qilingan.