O‘ZBEKISTONDA XALQARO TIJORAT ARBITRAJ (XTA) QARORLARINI IJRO ETISHDAGI TO‘SIQLAR - Juraeva, Asal (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda Xalqaro tijorat arbitraj (XTA) qarorlarini ijro etishdagi asosiy to‘siqlar tahlil qilinadi. Garchi arbitraj institutlari rivojlanib borayotgan bo‘lsa-da, protsessual qonunchilikdagi bo‘shliqlar, yagona tartibning yo‘qligi, elektron tizimlarda noto‘g‘ri tasniflash va xalqaro hamkorlikning cheklanganligi XTA qarorlarini samarali ijro etishga to‘sqinlik qilmoqda. Ayniqsa, “jamoat tartibi” (public policy) tushunchasining aniq belgilanmagani milliy sudlar tomonidan subyektiv talqin qilinish xavfini tug‘diradi. Muallif XTA qarorlarini ijro etish tizimini mustahkamlash uchun yagona tartib, aniq huquqiy ta’riflar va tizimli ma’lumot to‘plash zarurligini ta’kidlaydi.