SUKUK MOLIYAVIY VOSITASINING OʻZIGA XOSLIGI. SUKUK VA OBLIGATSIYALARNING OʻZIGA XOS OʻXSHASHLIKLARI VA FARQLARINING NAZARIY TAHLILI - Mamatmurodov, Farrux (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola islomiy moliya tizimining muhim vositasi — sukuklar mohiyati, huquqiy-iqtisodiy xususiyatlari va an’anaviy obligatsiyalardan asosiy farqlari haqida tahliliy ma’lumot beradi. Sukuklar “islomiy obligatsiyalar” deb atalgan bo‘lsa-da, ularning asosiy tuzilmasi mulkchilik munosabatlariga asoslangan bo‘lib, real aktivlar bilan ta’minlanadi va riba (foiz)dan xoli bo‘ladi. Maqolada AAOIFI, IIFM va IFSB kabi xalqaro moliyaviy tashkilotlar tomonidan berilgan rasmiy ta’riflar orqali sukukning shariatga muvofiqligi, ularning aktivga bog‘langanligi va egalik huquqlarini ifodalashi keng yoritiladi. Shuningdek, O‘zbekiston qonunchiligidagi obligatsiyalar ta’rifi bilan solishtirma tahlil beriladi. Sukuk foyda olishda risk va daromadni investor bilan emitent o‘rtasida taqsimlaydi, obligatsiyalardan farqli ravishda, oldindan belgilangan foiz stavkasiga ega emas. Maqola yakunida, sukuklarning shariatga asoslangan moliyaviy mexanizm sifatida ishlashi uchun maxsus tamoyillarga qat’iy rioya qilinishi zarurligi ta’kidlanadi