HUDUDDA ASALARICHILIK FAOLIYATINING UY XOʻJALIKLARI DAROMADLARIGA TAʼSIRINI EKONOMETRIK BAHOLASH - Xudayarova, Zuxra; Turayev, Baxtiyor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu tadqiqotda Surxondaryo viloyatida asal ishlab chiqarish hajmi va uy xoʻjaliklari daromadlari oʻrtasidagi bogʻliqlik ARIMAX modeli yordamida empirik tahlil qilingan. Natijalar qisqa muddatda asal ishlab chiqarish daromadlarni oshirishga xizmat qilishini, biroq bir yil kechikkan holda salbiy taʼsir koʻrsatishini koʻrsatdi. Bu holat bozor toʻyinish darajasi va narx dinamikasi bilan izohlanadi. Tadqiqot natijalari ishlab chiqaruvchilar va mahalliy boshqaruv organlari uchun strategik qaror qabul qilishda muhim ahamiyatga ega.