FRAZEOLOGIK BIRLIKLARDA MIFOLOGEMALARNING KOGNITIV-SEMANTIK TAHLILI - Tashxujayeva, Nigora (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola frazeologik birliklardagi mifologik komponentlarning til va madaniyat kontekstida ijobiy va murakkab funksiyalarni bajarishini kognitiv-semantik va lingvokulturologik nuqtai nazardan tahlil qiladi. Tadqiqotda korpus namunalaridan, nazariy adabiyotlardan hamda komparativ analizdan foydalanildi. Mif elementlariga ega frazeologik birliklar (masalan, “Pandoraʼs box”, “apple of discord”, “Icarian ambition”) tinglovchilar xotirasida muayyan ensiklopedik va intertekstual bilim tuzilmalarini faollashtiradi, bu esa ularning qisqa shaklda boy maʼno uzatishiga imkon beradi. Shu bilan birga, bunday birliklarni boshqa tillarga oʻtkazishda semantik yoʻqotishlar, madaniy kontekst yetishmasligi va ekvivalent tanlashdagi muammolar uchraydi. Maqola mifologik frazeologik birliklar tipologiyasini antropomorfik, ramziy-metaforik va mifonim mavjudotlarni ifodalovchi guruhlarga birlashtiradi va har bir guruh uchun tarjima strategiyalarini muhokama qiladi. Amaliy tavsiyalar qatoriga: frazeologik korpuslarni kengaytirish, oʻquv adabiyotlarida madaniy-tarixiy izohlarni joriy etish va tarjimonlar uchun kontekstual izohlar kiritish kiradi. Tadqiqot natijalari lingvistik, tarjimonlik va pedagogik amaliyotlar uchun ahamiyatlidir.