BOLANING YASHASH, OMON QOLISH VA RIVOJLANISH HUQUQINI TAʼMINLOVCHI XALQARO HUQUQ TAMOYILI VA UNING MOHIYATI - Qahramonova, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada bolaning yashash, omon qolish va rivojlanish huquqini taʼminlovchi xalqaro huquq tamoyili, uning mohiyati, huquqiy asosi tahlil qilinadi. Shuningdek, har bir bolaning hayotiga boʻlgan daxlsizlik huquqi, uning jismoniy, aqliy, ruhiy, maʼnaviy va ijtimoiy rivojlanishi davlat tomonidan qoʻllab-quvvatlanishi yoritib beriladi. Bundan tashqari, xalqaro huquqda ushbu tamoyilning boshqa tamoyillar – bolaning eng oliy manfaatlari, kamsitilmaslik, zoʻravonlikdan himoya qilish va reabilitatsiya huquqlari bilan uzviy bogʻliqligi koʻrsatib oʻtiladi. Milliy qonunchiligimizda ushbu tamoyilning amalga oshirilish usullari koʻrib chiqiladi hamda bu tamoyilning chuqur tahlili bolalar huquqlarini xalqaro va milliy darajada samarali himoya qilishda muhim nazariy-amaliy ahamiyat kasb etishi qayd etiladi.