QADIMGI TURKIYLARDA DAVLATCHILIK ANʼANALARI - Muminov, Ulmas (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola qadimgi turk davlatlaridagi siyosiy va ijtimoiy tizimlarni, xususan, toʻra (urf qonunlari), hukmdorlik va qurultoy institutlari orqali davlat-jamiyat munosabatlarini tahlil qiladi. Maqolada turklarning dasht madaniyati va otli koʻchmanchi hayot tarzi, shuningdek, xalqning davlatning shakllanishi va barqarorligidagi oʻrni koʻrib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, turk davlatlarida davlatning barpo etilishi va saqlanishi xalq, millat, vatan va suverenlik tamoyillariga tayangan, hukmdor esa ilohiy “qut” orqali legitimlikka ega boʻlgan. Shu bilan birga, qurultoy institutining siyosiy qaror qabul qilish va hukmdorning vakolatini tartibga solishdagi roli alohida ahamiyatga ega boʻlgan. Maqola turk davlat anʼanalari va ularning zamonaviy siyosiy tafakkurga taʼsiri haqidagi ilmiy tadqiqotlar bilan boyitilgan.