ANTIK TEATR - Moʻminov, Xusanboy; Xamidova, Ominaxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada qadimgi teatrlarning kelib chiqishi, ularning shakllanish bosqichlari hamda insoniyat madaniyatidagi oʻrni yoritilgan. Qadimgi Yunon va Rim teatrining oʻziga xos jihatlari tahlil qilinib, ularning bugungi zamonaviy teatr sanʼatiga koʻrsatgan taʼsiri koʻrsatib oʻtiladi. Dastlab diniy marosimlar va mifologik rivoyatlardan vujudga kelgan qadimgi teatr, keyinchalik inson ruhiyatini, ijtimoiy hayotni va falsafiy gʻoyalarni ifodalovchi badiiy maydonga aylanganligi, qadimgi teatrlarning sahna qurilishi, aktyorlik sanʼati va dramaturgik asoslari hozirgi teatr maktablari bilan qiyosiy oʻrganiladi. Natijada, qadimgi teatr anʼanalari bugungi teatr sanʼatining estetik, ramziy va falsafiy poydevorini yaratganligi ilmiy jihatdan asoslab beriladi.