MIRZO GʻOLIB VA MUHAMMAD IQBOL IJODIDAGI FALSAFIY, MAʼNAVIY VA BADIIY MUSHTARAKLIK - Abdusalimov, Abror (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Muhammad Iqbol va Mirzo Gʻolib urdu hamda fors adabiyotining eng yuksak choʻqqilarini egallagan siymolar sifatida Sharq maʼnaviyati va jahon adabiyotida alohida oʻrin tutadi. Gʻolibning sheʼriyati insonning ichki iztiroblarini, hayotdagi maʼnaviy izlanishlarini aks ettirsa, Iqbolning asarlari ana shu ruhiy kechinmalarni faoliyatga, uygʻonishga va oʻzini anglashga chorlovchi gʻoyaga aylantiradi. Agar Gʻolib maʼno yaratish sanʼatining ustasi boʻlsa, Iqbol bundan ham ortiqroq – maʼnoga maqsad, gʻoyaga esa jamiyatni uygʻotuvchi ruh bagʻishlagan. Shunday qilib, Iqbolning sheʼriyati nafaqat badiiy goʻzallik, balki milliy uygʻonish, maʼnaviy ozodlik va insoniy kamolotga chorlovchi daʼvatdir. Mazkur tadqiqotda Mirzo Asadullohxon Gʻolib va Muhammad Iqbol ijodining falsafiy, maʼnaviy hamda badiiy jihatlari oʻzaro qiyosiy tahlil qilinadi.