IJTIMOIY ADOLAT: NAZARIY-METODOLOGIK ASOSLARI VA ZAMONAVIY TALQINI - Maxmudov, Izzatillo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada ijtimoiy adolat tushunchasining falsafiy, huquqiy va sotsiologik jihatlari kompleks tarzda tahlil qilingan. Unda ijtimoiy adolatning tarixiy shakllanishi, Aflotun, Aristotel, Forobiy, Jon Roulz, Robert Nozik kabi mutafakkirlarning qarashlari asosida nazariy-metodologik asoslari yoritilgan. Shuningdek, Oʻzbekiston sharoitida ijtimoiy adolatning milliy-maʼnaviy qadriyatlar, mahalla institutining ijtimoiy roli va zamonaviy modernizatsiya jarayonlari bilan uzviy bogʻliqligi koʻrsatib oʻtilgan. Bundan tashqari, adolatning taqsimlovchi, tenglashtiruvchi va protsessual turlari, uning tenglik, imkoniyat va mehnat mezonlari bilan aloqasi tahlil etilgan.