SUNʼIY INTELLEKT YORDAMIDA ARXIV HUJJATLARINI TAHLIL QILISH: YANGI TARIXIY YONDASHUVLAR - Qurbonov, Abbos (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada arxiv hujjatlarini tahlil qilishda sunʼiy intellekt texnologiyalaridan foydalanish imkoniyatlari va afzalliklari yoritilgan. Tarixiy maʼlumotlarni raqamlashtirish, matnni avtomatik tanib olish (OCR), maʼlumotlarni tasniflash hamda tarixiy manbalar orasidagi mantiqiy bogʻlanishlarni aniqlash jarayonlarida zamonaviy algoritmlarning oʻrni tahlil etiladi. Sunʼiy intellekt vositalari yordamida tarixchi olimlarning ilmiy izlanishlarini tezlashtirish, arxiv maʼlumotlarini keng ommaga ochish va tarixiy xotirani saqlash imkoniyatlari muhokama qilinadi. Tadqiqotda texnologik yondashuvlarning tarixshunoslik metodologiyasiga taʼsiri ham baholangan.