RAQAMLI JAMIYATDA AXLOQIY ISHONCHNI AVTOMATIK BAHOLASH TIZIMI - Abdullayeva, Ziyoda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada raqamli jamiyatda ishonch tushunchasining axloqiy va texnik jihatlari tahlil qilinadi hamda foydalanuvchining onlayn xulq-atvori va matn mazmuniga asoslangan holda “axloqiy ishonch darajasi”ni avtomatik aniqlovchi Digital Trust Analyzer (DTA) nomli sunʼiy intellekt tizimi tavsiflanadi. Tizim foydalanuvchining yozgan matnida rostgoʻylik, hurmat, maxfiylik, adolat va axborot aniqligi mezonlarini tahlil qiladi va trust score shaklida umumiy baho beradi. Loyihaning nazariy asosi sifatida Kant, Luhmann, Floridi va Aristotelning axloqiy falsafa konsepsiyalari integratsiyalangan.