FRANSUZ PUBLITSISTIK MATNLARINING OʻZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Isroilova, Manzura (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu mavzu fransuz publitsistik matnlarining oʻziga xos xususiyatlarini tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqot oʻz ichiga xabar beruvchi (informatif) matnlar, reportajlar, tahririy maqolalar (éditorial), fikr-mulohaza maqolalari (tribune) kabi janrlarni oladi va ularning til, stilistik vositalar, tarkibiy tuzilma hamda discurs funksiyalarini oʻrganadi. Fransuz publitsistik matnlarining eng muhim xususiyatlari quyidagilar: sarlavha (headline) va chapô (lead) orqali qisqa, aniq xabar berish; matnlarning odatda aniq donolik bilan qurilgan strukturasi (maʼlumot – iqtiboslar – manba) va manbaga tayanishning mustahkamligi; nuqtai nazar, burchak (angle) belgiligi; til va stil sohasida rasmiy-odatiy yozuv uslubining uygʻunligi, qisqa va faol tildan foydalanish; iqtiboslar va manbalar orqali faktlarning ishonchliligi taʼminlanishi; leksikada yangi soʻzlar, anglizmlar va fransuzcha anʼana tushunchalarining uchrashi; janrlararo farqlar: xabar, reportaj, tahririy maqola, fikr-mulohaza; matnlar ijtimoiy-iqtisodiy muhitni aks ettirish, axloqiy-nazariy kontekstlar bilan bogʻlanish. Tadqiqot natijalari fransuz publitsistik matnlarining oʻziga xos estetik va discursual xususiyatlarini aniqlab, tarjima va stilistika sohalarida tahliliy koʻnikmalarni rivojlantirishga yordam beradi.