JAMOAVIY MEHNAT NIZOLARINI HAL ETISH: MILLIY VA XORIJIY TAJRIBA - Hamroqulov, Bahodir (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada jamoaviy mehnat nizolari tushunchasi, ularning huquqiy va ijtimoiy mohiyati hamda klassifikatsiyasiga chuqur nazar tashlanadi. Mehnat munosabatlarida yuzaga keladigan jamoaviy nizolarning kelib chiqish sabablari, xususan, ish beruvchi va xodim oʻrtasidagi manfaatlar toʻqnashuvi, mehnat sharoitlari va maosh bilan bogʻliq omillar tizimli tahlil qilinadi. Maqolada bunday nizolarni hal etishning huquqiy mexanizmlari, xususan, yarashtiruv komissiyalari, vositachilik (mediatsiya), mehnat arbitraji va sudda koʻrib chiqish tartiblari haqida maʼlumot beriladi. Maqolada milliy qonunchilik bilan birgalikda AQSH, Germaniya, Buyuk Britaniya va Fransiya kabi rivojlangan davlatlar qonunchiligi hamda amaliyoti tahlil qilingan. Statistik maʼlumotlar hamda olimlarning fikr-mulohazalari asosida jamoaviy mehnat nizolarini samarali tarzda tartibga solish uchun tadbir va takliflar muhokama qilinadi.