SHAHAR AHOLISINING IJTIMOIY MUAMMOLARINING IJTIMOIY FALSAFIY TAHLILI - Xolmirzaev, Nodirjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada shahar aholisi orasida yuzaga kelayotgan maʼnaviy muammolar, ularning ijtimoiy va falsafiy ildizlari tahlil qilinadi. Muallif urbanizatsiya, individualizm va globallashuv jarayonlarining inson ruhiyati hamda jamiyatdagi qadriyatlar tizimiga koʻrsatgan taʼsirini ochib beradi. Shahar hayoti insonlar oʻrtasidagi ijtimoiy aloqalarning qisqarishi, manfaatparastlik, oʻzaro hurmat va oilaviy qadriyatlarning zaiflashishiga sabab boʻlayotgani qayd etiladi. Maqolada Oʻzbekiston jamiyatidagi oilaviy barqarorlik, milliy qadriyatlarni asrash hamda maʼnaviy muhitni mustahkamlash zarurati ilmiy asosda yoritilgan. Muallif shahar hayotida maʼnaviy muvozanatni tiklash uchun din, milliy anʼana va insoniy qadriyatlarga tayanish lozimligi haqida takliflar beradi.