IBN RUSHDNING TAFAKKUR ERKINLIGI HAQIDAGI QARASHLARI - Raximdjanova, Dilnavoz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada o‘rta asr islom falsafasining yirik vakili Ibn Rushdning erkinlik haqidagi qarashlari tahlil qilinadi. Ilmiy ishda Ibn Rushdning inson iroda erkinligi, aql-idrok bilan tanlov qilish imkoniyati va jamiyatdagi erkinlik tushunchalarini uning metafizik, axloqiy va siyosiy qarashlari doirasida ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, faylasufning qadariya va jabariya oqimlariga munosabati, falsafa va din o‘rtasidagi muvozanatni saqlashga bo‘lgan yondashuvi, jumladan, Platon falsafasi bilan aloqador siyosiy qarashlari yoritiladi. Maqolada Ibn Rushdning erkinlikni ilohiy qonunlar va aql orqali cheklangan, lekin mas’uliyatli harakatlar orqali amalga oshiriladigan konsepsiya sifatida tushunishi bayon qilinadi. Shu bilan birga, bu qarashlarning zamonaviy axloqiy va siyosiy nazariyalar bilan bog‘liqligi ham ko‘rib chiqiladi.