OʻZBEK ETNOMUSIQASIGA OID TARIXIY MANBA VA MUTAFAKKIRLAR ETNOMUSIQA BORASIDAGI QARASHLARINING FALSAFIY TAHLILI - Yusupova, Nargiza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada oʻzbek etnomusiqasining shakllanishi, taraqqiyoti va uning ilmiy-falsafiy talqinlari tarixiy manbalar hamda mutafakkirlar qarashlari asosida tahlil qilinadi. Xususan, qadimgi turkiy bitiklar, “Avesto”, arab-fors manbalari, Temuriylar davri musiqa risolalari, shuningdek, Al-Farobiy, Ibn Sino, Jomiy, Navoiy kabi mutafakkirlarning musiqaga oid ilmiy-nazariy qarashlari etnomusiqa rivojiga koʻrsatgan taʼsiri nuqtai nazaridan koʻrib chiqiladi. Mavzu doirasida oʻzbek xalq musiqasining estetik mohiyati, uning ijtimoiy hayotdagi tutgan oʻrni, musiqa orqali jamiyatning maʼnaviy-madaniy taraqqiyotiga taʼsir mexanizmlari falsafiy tahlil qilinib, tarixiy manbalarning etnomusiqa haqidagi maʼlumotlari bilan uygʻun holda ilmiy xulosa chiqariladi.