“MODERNIZATSIYA” TUSHUNCHASINING IJTIMOIY-FALSAFIY MOHIYATI: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA MILLIY KONSEPSIYALAR - Bekchanov, Sanjar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada modernizatsiya tushunchasining ijtimoiy-falsafiy mohiyati, uning zamonaviy nazariy talqinlari va Oʻzbekiston sharoitidagi milliy modernizatsiya modeli tahlil qilinadi. Modernizatsiya jarayonining klassik va zamonaviy nazariyalari M.Veber, S.Hantington, S.Ayzenstadt qarashlari asosida oʻrganilib, ularning dolzarbligi va cheklangan jihatlari baholanadi. Shuningdek, mahalliy olimlar A.Ergashev, N.Joʻraev, Sh.Karimovlarning qarashlari tahlil qilinib, modernizatsiyaning milliy qadriyatlar, tarixiy xotira va ijtimoiy ong bilan uzviy bogʻliqligi asoslab beriladi.